Arhiva

27.5.2017.

FUTUREA KIDSFESTIVAL – 27.05.2017. U ZAVODU DRIN

„FutureA“ festival se ponovo organizuji u različitim krajevima bivše Jugoslavije od 27-31. maja. Putujući festival čini 150 holandskih volontera koji imaju veliki izazov da prirede djeci nezaboravan dan. Veliki broj aktivnosti i sportskih radionica, spektakularan show.


Svake godine, sada već 16ti put, velika grupa holandskih volontera daje svoj altruistički doprinos za dobrobit drugih. Zahvaljujući njima, festival se ponovo organizuje i ove, 2017. godine, u organizaciji 150 holandskih volontera, a za djecu u BiH. S obzirom da se ne naplaćuju nikakve ulaznice, bilo koje dijete je dobrodošlo i može učestvovati. Na ovaj način, djeca i njihove porodice mogu zaboraviti svakodnevne probleme za trenutak, uživati igrajući se, kreirajući i stičući nova iskustva zajedno.

U subotu, 27. maja 2017. godine, sada već drugu godinu za redom, plato ispred Zavoda Drin pretvorit će se u dječija igrališta. Treperiće energijom, muzikom i plesom i na svakom uglu će biti šator gdje djeca mogu raditi zabavne aktivnosti i igre. Takođe, biće velika bina na kojoj će se predstaviti djeci uvijek zanimljivi klovnovi, razni plesovi i mađioničari. Svako dijete je dobrodošlo. Na kraju dana, svako dijete će dobiti poklon i otići će s festivala puno prelijepih iskustava i sjećanja.

Fondacija „Out of Area“

„FutureA“ festival organizuje fondacija „Out of Area“ , koja se nalazi u gradu Best, Holandija. Fondacija je opredijeljena djeci u bivšim ratnim zonama Balkana. Osim FutureA festivala, „Out of Area“ takođe organizuje putovanja za holandske studente. U sklopu ovih volonterskih putovanja, škole, institucije i bolnice se renoviraju i prave se nova dječija igrališta. „Out of Area“ se nada da na ovaj način doprinosi poboljšanju kvalitete života u regionu.

 


 

28.3.2017.

SPORTISTI SPECIJALNE OLIMPIJADE BIH OSVOJILI 14 MEDALJA

Tim Specijalne olimpijade Bosne i Hercegovine u subotu, 25. marta, doputovao je u Sarajevo nakon učešća na Zimskim olimpijskim igrama u Austriji sa 14 osvojenih medalja (5 zlatnih, 3 srebrene i 6 bronzanih).

Zimske olimpijske igre „Austrija 2017“ održane od 14-25. marta uspješno su okončane za sportiste koji su predstavljali Bosnu i Hercegovinu na ovom veličanstvenom događaju. Predstavnici 107 zemalja, njih 3000 najboljih, svaki u svojoj državi, okupili su se svi na jednom mjestu. Među njima i 16 sportista iz BiH, od kojih i naši: Spomenko Martinović (alpsko skijanje) i Ismet Alimanović (nordijsko trčanje). Naravno, s njima je išao i trener Asim Topalović.

Prije nego se pohvalimo uspjesima našeg Spomenka i Ismeta, želimo da čestitamo svim predstavnicima na ostvarenim rezultatima.

Čestitamo Edni Šunjić, Editi Dikonja, Kristini Klačar i Andriji Radošu na osvojenim zlatnim medaljama, kao i ostalim sportistima koji su osvojili medalje, ali i onima koji to nisu uspjeli ove godine.

Naravno, nama najvažniji i najdraži uspjesi jesu oni koji su postigli Spomenko i Ismet, Spomenko- bronzanu medalju u slalomu i peto mjesto u veleslalomu, te Ismet koji je u nordijskom trčanju zauzeo visoko peto mjesto. Osoba najzaslužnija za njihove uspjehe, neko ko nam je uveliko osigurao ovu sreću jeste njihov trener, Asim Topalović, sportski instruktor Zavoda Drin. Naravno, njihova želja i ustrajnost u mnogome olakšavaju Asimu da postignu željene rezultate. Drago nam je da su ponovo sa nama, oduševljeni organizacijom igara u Austriji i da su i pored velikih obaveza uživali i družili se sa sportistima iz cijelog svijeta.

Nakon dočeka naših olimpijaca ispred olimpijske dvorane “Huan Antonio Samaran” u Sarajevu, naši reprezentativci su, u subotu navečer, na poluvremenu fudbalske utakmice između “BiH- Gibraltar”, zahvaljujići podršci Nogometnog Saveza BiH, bili pozdravljenji od “BH Fanaticosa” i zeničke publike.

Osvajači 14 medalja i učesnici Zimskih olimpijskih igara Specijalne olimpijade održane u Austriji, izrazili su želju da vrhunac njihovog uspjeha bude da svoje medalje pokažu sportskoj javnosti, što im je i omogućio NSBiH, te su naši sportisti ponosno optrčali počasni krug na Bilinom Polju, praćeni aplauzom i ovacijama publike.