66 godina Zavoda DRIN

Prije 66 godina, započela je sa svojim radom naša ustanova. Koračala je hrabro, trnovito i  unatoč svim preprekama i problemima danas stekla epitet ugledene socio zdravstvene ustanove, od ustanove zatvorenog tipa do procesa deinstitucionalizacije.

Uz podršku Projekta mentalnog zdravlja kojeg podržava Vlada Švicarske, a implementira Institut za populaciju i razvoj (IPD) u saradnji sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministrstvoim zdravlja i socijalni zaštite Republike Srpske nizom aktivnosti Zavod Drin, proteklih dana proslavio je svoj 66. rođendan.

Iako smo, ovaj značajan datum za našu ustanovu, nažalost i ove godine dočekali u vanrednim prilikama koje nam je donijela pandemija COVID-19, prilagodili smo se uvjetima, teza sve korisnike i uposlenike organizovali svečanost: izložba radova korisnika, prezentacija i rezime dosadašnjih postignuća i rezultata korisnika, zakuska uz ples i pjesmu, sportske aktivnosti, odmjeravanje snaga  u košarci između korisnika i uposlenika, izlazak u grad i posjeta lokalima zabavnog karaktera, dodjela priznanja radnicima za 10, 20 i 30 godina rada, te svečani ručak za sve korisnike i zakuska za uposlenike.

Ono što krasi ovu ustanovu je kvalitetna usluga i human pristup  za blizu 500 korisnika, koju pruža izvrstan  tim od 250 uposlenika na čelu s direktorom Adisom Ramićem.

Kao i do sada, Zavod Drin će činiti sve što je u njegovoj moći da unaprjeđuje svoju djelatnost i gradi bolje društvo u kome će se poštovati ljudska prava, dostojanstvo i integritet osoba sa intelektualnim teškoćama i psihičkim oboljenjima.

 

@(mensn) INSTITUTE FOR POPULATION AND DEVELOPMENT

#SwissinBiH #Institut za populaciju i razvoj #PMZ #MentalnoZdravlje