Sport prije svega, ali i medalje ☺

Međunarodno sportsko takmičenje za osobe s intelektualnim teškoćama“Sportske igre Oaze 2021” počelo je 27. septembra u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko”, a trajalo je četiri dana. 

Cilj takmičenja je prije svega promocija sposobnosti i mogućnosti osoba s invaliditetom, te ravnopravno uključivanje u lokalnu zajednicu, a takmičari su se nastojali izborit za medalje u sedam različitih sportova: nogometu, atletici, boćanju, basketu 3×3, plivanju, stonom tenisu i MATP programu.

Organizator takmičenja je Udruženje za podršku osobama s intelektualnim teškoćama na području Kantona Sarajevo „Oaza“ u partnerstvu sa Specijalnom Olimpijadom BiH.

Naravno, učešće smo uzeli i mi. Prisustvovali smo ceremoniji svečanog otvorenja Sportskih igara Oaze koje je održano  27. Septembra, a svoju spremnost i umijeće smo pokazali već prvi dan gdje smo osvojili zlato, prvo mjesto u nogometu. Sutradan, 28.septembra dobili smo četvrto mjesto u boćanju, a već sutradan 29. septembra dva zlata u basketu. Prva i druga divizija u basketu su pokazale da su najbolje. Takmičenje u stonom tenisu održano je 30. Septembra, gdje je naš Spomenko, prva divizija, osvojio treće mjesto, Zdenko je u drugoj diviziji uzeo srebro, a naše Mirnesa i Enesa zlato u trćoj diviziji. Pa zar nisu najbolji, naši sportisti, a njihovi treneri Asim Topalović i Edin Pašić majstori u svom poslu. Hvala vam puno, po ko zna koji put.

Nakon Sportskih igara Oaze 2021, pozvani smo na Evropsku sedmicu nogometa, inkluzivni nogomet. Ovaj događaj su organizovali SOBiH i NSBiH na platou  III gimnazije Sarajevo. Mi smo igrali sa učenicima ove gimnazije. Medalja nije bilo, igre nisu bile takmičarskog karaktera, prvenstveno druženje, sportski duh i podrška za sve što se radi za inkluzivni sport. 

Hvala našim sportistima, curama, momcima, sportskom instruktoru Asimu i Edinu, mnogo smo ponosni na vas.