Jesenji radovi na zavodskom imanju: berba, skladištenje

Dolaskom jeseni i dana gdje nestaju ljetne vrućine, počeli smo sa brojnim radovima na poljoprivrednom imanju Malkoč. Posla je bilo i još uvijek ima jako puno, od berbe, adekvatnog skladištenja i pripreme zimnice.

Uposlenici Zavoda su bili angažovani da obavljaju radove koje su uključivali upotrebu  mehanizacije, a korisnici poslove koje su oni u mogućnosti  obavljati.

Na parceli  od 1,2 hektara krenulo se sa intenzivnom berbom krompira, te je količina ubranog krompira iznosila oko trideset tona. Ova količina krompira bi trebalo da pokrije zavodske potrebe za narednu godinu, što je itekako značajno za našu ustanovu, kako zbog uštede finansijskih sredstava, tako i zbog radno-okupacionog angažmana korisnika na poljoprivrednom imanju, što za njih ima itekako pozitivne učinke.

Što se tiče voćnjaka , istači ćemo posebno više jesenjih sorti jabuka, koje još uvijek dozrijevaju, a njihova berba je u toku. Sudeći prema dosadašnjoj berbi, očekujemo da ćemo imati oko tri tone jabuka. Također tu su i druge vrste voća, te će se zavisno od kvaliteta jedna količina ostaviti da se koristi svježa, a od ostalog će se pripremiti razni pekmezi, džemovi, kompoti i slično.

Sve radove na imanju Malkoč, tokom cijele godine, uspješno  prati i koordinira uposlenik  Zavoda, Džemal Durić, dipl.ing. poljoprivrede.