Ekipa Specijalne olimpijade BiH pobjednik regionalnog košarkaškog inkluzivnog turnira u Albaniji

Na Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembra, završen je regionalni inkluzivni košarkaški turnir u Tirani, čime je i zvanično završen  inkluzivni međunarodni projekat „Zbližimo se“.

Pobjednik ovog regionalnog turnira je ekipa Specijalne olimpijade BiH, koja je tokom vikenda uspješno savladala sve takmičarske prepreke u basketu 3×3 i zasluženo ponijela titulu najbolje ekipe.

Nakon što su održani inkluzivni turniri u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Bijeljini , Banjaluci, Brčkom, Bosanskom Petrovcu i Tuzli, ekipa SOBIH je trijumfovala i na završnom turniru u Albaniji.

Ekipu Bosne i Hercegovine sačinjavalo je pet sportista iz Ustanove Drin, Ustanove Bakovići, Ustanove Pazarić, Udruženja “ Oaza” Sarajevo, i to: Vesna Mišić, Dragana Mašić, Amel Šodić, Elvedin Dedić i Timur Hrustemović, te treneri Asim Topalović i Vedad Čengić.

Naročito smo ponosni na uspjehe našeg sportskog instruktora Asima Topalovića, njegove uspjehe, kao i na naše sportiste, sportiste koji dolaze iz drugih bosanskohercegovačkih ustanova i po ko zna koji put dokazuju da i u sportskim, i u drugim svakodnevnim aktivnostima, ravnopravno učestvuju osobe sa i bez invaliditeta i da svima treba dati jednake šanse.

Međunarodni projekat „Moving us closer – Zbližimo se“, zajednički su implementirali Populacijski fond Ujedinjenih nacija UNFPA i Specijalna olimpijada BiH, a uz podršku Ambasade Italije u Bosni i Hercegovini.