Izložba – “Vidi, okvir nije granica”

U Umjetničkoj galeriji BiH sinoć je otvorena izložba “Vidi – okvir nije granica” fotografa Milomira Kovačevića Strašnog.

Sinoć, 15.novembra 2023. godine, u 19 sati, u prostorijama Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, svečano je otvorena izložba fotografija Milomira Kovačevića Strašnog, pod nazivom „VIDI – OKVIR NIJE GRANICA“, čiji je organizator Ustanova za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu –Drin.

Izložba je nastala kao rezultat dugogodišnjeg prijateljstva Ustanove Drin i Milomira Kovačevića. Počelo je to, sada već davne 2011.godine u Saint- Tropezu, na Drugom bijenalu umjetnosti Art & Handicep Mental, na kojem su učestvovala naša tri korisnika, a gdje je Strašni bio oficijelni fotograf i gdje počinje jedno divno prijateljstvo i zajednički put u ovoj vrsti umjetnosti. Milomir prvom prilikom dolazi u Fojnicu, u Drin, gdje je pokupio simpatije i povjerenje većine naših korisnika. Veliki broj naših korisnika su postali dio ove divne priče koja se piše izlaganjem njihovih izdvojenih fotografija.

Svaki svoj dolazak u Sarajevo, Strašni je iskoristio za posjetu i svojoj raji na Drinu, družio se sa korisnicima i bilježio kroz svoj objektiv baš ono što oni jesu, njihove ličnosti, njihov karakter..

Tako se rodila ideja za drugi dio izložbe VIŠE O NAMA SA NAMA, koja je trebala biti izložena u Umjetničkoj galeriji 2020.godine, ali zbog pandemije COVID-19, odgođena je, s tim da su fotografije bile izložene u multimedijalnoj sali u Ustanovi DRIN i sada je konačno došlo vrijeme da potpuna realizacija ovog projekta ugleda svjetlo dana.

Brojni posjetioci na otvorenju izložbe imali su priliku pogledati fotografije nastale tokom druženja i posjeta Milomira našoj Ustanovu, a koje oslikavaju njegove duboke prijateljske veze s korisnicima.

Prisutnim se, obratio Milomir, zatim direktor Ustanove Drin, Adis Ramić, ali i federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, koji je naglasio važnost ovakvih događaja, važnost naše Ustanove, te se zahvalio Milomiru što je kroz svoj objektiv prikazao život u jednoj ustanovi, pun empatije i s puno uloženog rada za sve one kojima je podrška potrebna.

Izložene fotografije, više od sto odabranih fotografija, zainteresovani građani moći će pogledati do 14.decembra 2023.godine, od 10 do 20 sati, svakim danom osim nedjelje. Ovo je zaista izvanredna prilika da uživate u fotografijama Milomira Kovačevića Strašnog i na taj način zavirite u svijet naših korisnika.

Ono što je zaista zanimljivo, a što nam pokazuje, po ko zna koji put, koliko je svijet mali jeste činjenica da je Milomir dolaskom u našu ustanovu sreo svoje stare prijatelje, s kojim se družio po Sarajevu, sarajevskim foto-klubovima, a koje je životni put doveo u Fojnicu, gdje im je Drin postao dom….

Zahvaljujemo se svim posjetiocima, koji su nas obradovali svojim prisustvom na otvorenju izložbe, a naša priča se nastavlja, saznajte VIŠE O NAMA i budite svjedoci da OKVIR NIJE GRANICA.