Učesnici smo Projekta “Inkluzivne sportske aktivnosti – Fusion fiesta” i Sportskih igara Oaza 2023 Sarajevo

Projekat Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Specijalne Olimpijade Bosne i Hercegovine “Inkluzivne sportske aktivnosti – Fusion fiesta”, koji je finansiran od strane Ambasade Italije u BiH, ima za cilj promovisati inkluziju kroz sport kao ključno sredstvo za spajanje mladih i upoznavanje različitih kultura.

Ovaj projekat obuhvaća sedam gradova: Sarajevo, Istočno Sarajevo, Banja Luka, Tuzla, Brčko, Bijeljina i Bosanski Petrovac. Njegov značaj proteže se izvan sportskih terena. Kroz ovu saradnju, UNFPA i Specijalna Olimpijada BiH zajedno rade na stvaranju inkluzivnog okruženja u kojem mladi ljudi s različitim sposobnostima imaju priliku izražavati se i razvijati. Manifestacija “Inkluzivne sportske aktivnosti – Fusion fiesta” nije samo sportski događaj, već i prilika za promociju zajedništva, raznolikosti i inkluzije među mladima u Bosni i Hercegovini.

Na ovoj manifestaciji učešće je uzela i naša Ustanova. Naši korisnici, članovi KSS Drin, sa svojim trenerom Asimom Topalovićem, zajednički nastupaju sa Ustanovom Pazarić i Udruženjem Oaza, Sarajevo.

Do sada su učestvovali na takmičenjima (košarka unified) u četiri grada: Sarajevu gdje su osvojili zlato, Tuzli, također osvojeno zlato, Bosanskom Petrovcu i Bijeljini, gdje su zauzeli treće mjesto.

U narednom periodu preostala su još tri grada, koja su obuhvaćena ovom manifestacijom, gdje ćemo učestvovati, i to Banja Luka, Brčko i Istočno Sarajevo.

 

Ustanova Drin duži period podržava, organizuje i učestvuje u projektima čiji je cilj omogućiti inkluziju osoba sa invaliditetom, a to će aktivno i nastaviti da čini.

 

A u međuvremenu dok čekamo nastavak Projekta “Inkluzivne sportske aktivnosti – Fusion fiesta” u preostala tri grada, uzeli smo učešće i na manifestaciji Sportske igre Oaza 2023 Sarajevo, gdje smo se takmičili u atletici, stonom tenisu i košarci. Naravno, kao i uvijek, naša ekipa se vratila sa medaljama: atletika- drugo i treće mjesto, košarka treće mjesto.

Zahvaljujemo se i čestitamo našim sportistima i treneru na osvojenim medaljama i besprijekornom predstavljanju naše ustanove.