Počela realizacija projekta “Izgradnja I faze stambenog kompleksa Odjel B – Urlenike”

Vlada Federacije BiH, odnosno resorno Ministarstvo rada i socijalne politike, unutar budžeta Federacije Bosne i Hercegovine, za 2022. godinu, uvrstila je i  projekat  JU Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica Drin- Odjel B Urlenike – Socijalno stanovanje.

Projekat je izrazito značajan sa aspekta zadovoljenja propisanih standarda i poboljšanja uslova života korisnika usluga Zavoda i podrazumjeva uklanjanje postojećih, neuslovnih, objekata u kojima borave korisnici, te izgradnju novih.

Prva faza izgradnje Bloka broj 2 podrazumjeva izgradnju objekta na mjestu sadašnjeg III Paviljona, i obuhvata izvođenje vanjskih radova i grubih unutrašnjih, u skladu sa projektnom dokumentacijom „Dinamika izvođenja radova – I faza“ Instituta za građevinarstvo „IG“ d.o.o. Banja Luka.

Vrijednost ove faze (Ugovorena cijena) je 2.046.033,50 KM. Iznos od 1.409.655,00 KM, za realizaciju ovog projekta, obezbijedila Vlade Federacije u okviru programa Kapitalnog transfera neprofitnim organizacijama – Ustanovama za zbrinjavanje na nivou FBiH za 2022. godinu.

Prvobitni iznos realizacije ove faze (u skladu sa projektnim prijedlogom iz aplikacije za dodjelu sredstava) iznosio je 1.784.373,14 KM.

Izvođač radova: ITC d.o.o. Zenica.

Nadzor nad izvođenjem radova obavljat ce „Smajić inženjering“ d.o.o. Goražde.

Početak izvođenja radova 26.12.2022.

Rok završetka radova: 240 dan.

Nadamo se i vjerujemo da će nadležna ministarstva, ali i privredni subjekti, prijatelji naše kuće, prepoznati važnost nastavka realizacije ovog projekta i urgentnosti njegove implementacije, te  zajedno obezbjediti potrebna sredstva. Zavod Drin je dom za 500 korisnika i novi objekat Urlenike, za koji su sredstva namijenjena, napokon bi bio dom dostojan za život naših korisnika, a koji će zadovoljiti standarde za rad i pružanje usluga našim korisnicima. Zavod se, takođe, obavezuje da će sredstva trošiti namjenski i transparentno.

U nastavku možete pogledati fotografije sadašnjeg stanja objekta i ono što je ovim projektom

planirano izgraditi.