Novootvorena savremana soba za multisenzornu stimulaciju i relaksaciju

Nakon raspisanog javnog poziva, od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, za apliciranje projekata u 2019.godini, Zavod Drin je učestvovao sa projektom „ Znanje je u otkrivanju“.

Projekat je zadovoljio uslove i Zavod je ostvario prava na namjenski utrošak sredstava dobijenih od ministarstva. Tako je u prethodnom periodu došlo do realizacije istog, te je naša ustanova dobila novu, savremeniju, sobu za multisenzornu stimulaciju i relaksaciju.
Multisenzorno okruženje je terapija za osobe s poteškoćama u razvoju. Terapija se provodi uvođenjem osobe u umirujuće i stimulativno okruženje koje se sastoji od raznih svjetlosnih efekata, boja, zvukova, muzike. Ova soba se koristi u svrhu relaksacije, otklanjanja nepoželjnih oblika ponašanja (agresivnog ili autoagresivnog), perceptivne stimulacije, ali i kao dodatna pomoćna didaktička metoda učenja. Korisnici uključeni u snoezelen tretmane daju bolje rezultate u postizanju ciljeva određenih individualnim planom i programom, kao i pozitivne promjene u ponašanju i socijalnoj interakciji.